Karácsonyi édes receptek.
Karácsonyi csillagok receptHozzávalók: |
Karácsonyi diós beigli(update)Hozzávalók: ½ kg teljes kiőrlésű liszt 1 margarin 2 egész tojás 2 dl tej 2 dkg élesztő 1 tk.canderel vagy 5-6 csepp édesitőszer csipetnyi só 1 ek. olivaolaj Töltelékhez valók: 30 dkg darált dióbél 4-5 ek. canderel- ha édesebben szereted, akkor izlés szerint több- 1.5dl forralt víz, vagy tej 2-3 ek. mazsola Elkészítés: Legeléb is a tejet meglangyosítjuk. Vigyázzunk, ne legyen forró, mert a beléje hintett canderel a túlzott forróság hatására olyanná válik, mint a záétonyra futott házasság: eltűnik belőle minden, ami édes. Ráadásul a belemorzsolt élesztőnek sem tesz jót a felfokozott hőmérséklet. Mindezt néhány percig állni hagyjuk, felfuttatva a matériát, mint vidéki lányt a valóságshow. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, majd a közepében kis „fészket” készítünk, melybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az egyik egész tojást. Kikölteni szerencsére nem kell, viszont a masszát jó alaposan összegyúrjuk, és úgy fél órán át letakarva állni hagyjuk, magyarul kelesztjük. Közben elkészíthetjük a tölteléket. A mazsolát néhány percig vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A dióbelet összeházasítjuk az édesítőszerrel, hozzáadjuk a mazsolát, s összekeverjük a felforralt vízzel, vagy tejjel. Eközben ha ügyesek voltunk, a tészta már jól láthatóan dagadozik. Ekkor 4 egyforma cipót formázunk belőle, és a sodrófa humánus felhasználásával kábé fél centi vastag, téglalap alakra nyújtjuk. Ezt követően a töltelék esetében is jöhet az „oszd meg és uralkodj!" elve, azaz ebből is 4 egyenlő részt képezünk, és egyenként megkenjük vele a téglalapokat. A minél szorosab feltekerés után jöhet a kiolajozott tepsibe, mint utolsó előtti nyughely a bendőnk előtt. A másik tojássárgájával a bejglik tetejét kenjük és előmelegitett sütőben úgy 40 percig sütjük, míg a teteje aranybarnára nem sül. Utána már csak arra kell figyelni, hogy meg ne egyék előlünk ezt az ínycsiklandóan finom édességet. |
Karácsonyi diós linzerHozzávalók: |
Karácsonyi fatörzsHozzávalók:1 db üres piskótatekercs 4 ek. lekvár(én meggyet szoktam hsználni) 5 dkg mazsola 10 dkg porcukor 4 db tojás sárgája 10 dkg étcsokoládé 1 db narancs 25 dkg margarin 1 tasak vaníliás cukor 3 ek. rum(vagy aroma) 5 dkg dió Elkészítés: A piskótatekercset óvatosan szétterítjük, és megkenjük a felforrósított lekvárral. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A porcukrot habosra kavarjuk a tojássárgákkal,majd gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítjük. Utána ahgyjuk, had hüljön. Közben a csokit összetördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A megmosott narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és átszűrjük. A margarint habosra kavarjuk a vaníliás cukorral, az olvasztott langyos csokival, és a narancshéjjal és narancslével. Ha kész, apródonként hozzádolgozzuk a tojáskrémet és végül a rumot. A mazsolát lecsepegtetjük, a diót durvára vágjuk. A krém 2/3 részét a piskótára kenjük, majd rászórjuk a diót és a mazsolát. Feltekerjük szorosan, és bevonjuk a maradék krémmel. Ezután még ízlés szerint díszíthető dióval, pisztáciával... |
Karácsonyi gyümölcskenyérHozzávalók: |
Karácsonyi habkarikaHozzávalók:3 tojásfehérje 1 tk citromlé 15 dkg cukor színes cukor egyéni díszítőkellékek Elkészítés: 3 tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk. 15 dkg cukrot apránként belekeverünk és addig verjük tovább, amíg a késvágás látható marad benne. A habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 6 cm átmérőjű) karikákat spriccelünk. Tarka cukormorzsával megszórjuk, néhány órán át száradni hagyjuk, majd az előmelegített sütőbe helyezzük. Villanysütőnél: 100-120 C, gázsütőnél 1-2-es fokozat, sütési idő: 120-140 perc. A karikákat konyhai rácsra téve hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint ételfestékkel színezett porcukormázzal, süteménydíszekkel, tarka szemcsés cukorral díszítjük. Tanácsok: A száradás és hosszú sütés miatt ennyi az ideje. De az összeállítás 10 perc. Elkészítési idő: 140 perc |
Karácsonyi kalácsHozzávalók: |
Karácsonyi mézes kalácsHozzávalók:1/4 kg porcukor 2 egész tojás mézes fűszer 35 dkg langyosított méz 1/2 ráma margarin 6 evőkanál sárgabarack lekvár 2,5 dl meleg tej 2 dkg szalakáli, 1 dkg szódabikarbóna 1 kg liszt A habhoz: 1 tojásfhérje, 20 dkg porcukor Elkészítés: a 2,5 dl tejet felezzétek el, az egyikben futtasátok fel a szódabikarbónát, a másikban a szalakálit 80 dkg lisztet tegyetek egy zárható edénybe, majd adjátok hozzá a mézet, tojást, margarint, lekvárt, fűszereket,majd a felfuttatot tejet.Jól keverjétek össze, hogy ne maradjon benne csomó, szórjatok a tetejére lisztett, majd hadjátok állni egy napig./ este keverjétek össze, reggel dolgozható/ A maradék lisztet másnap használjátok fel, borítsátok a masszát egy lisztezett gyúrótáblára, majd addig gyúrjátok , amig a lisztet felveszi. Csináljatok 3 kupacot, majd egyenként nyújtsátok ki 1 cm vastagságura, előtte mindig gyúrjátok össze a kupacot. Lisztbe mártott formával szaggassátok ki, zsírozott tepsibe tegyétek, a tetejét kenjétek meg tojássárgájával. Közepes lángon süssétek, majd ha kisül lehet díszíteni,/sütés előtt lehet belenyomni cukrot, magokat/ a felvert tojásfehérje és porcukor habbal, amit nylonzacskóba töltök, picit levágok a sarkából és mintákat nyomok a tetejére. Tanácsok: Jól záródó dobozban sokáig eláll, és nagyon finom! |
Mesés Karácsonyi SüteményHozzávalók:12,5 dkg vaj, 1 db tojás, 10 dkg méz, 25 dkg finomra őrölt búza, ¼-ed kávéskanál vanília, 1 citrom reszelt héja. Elkészítés: A vajat a mézzel és a tojással habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a búzalisztet és a sütőport. Ezt simára gyúrjuk és egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap készre süthetjük, viszont ha valami különlegesebbet szeretnénk akkor továbbfejleszthetjük az alapreceptet és Vaníliás csokoládés aprósüteményt készíthetünk. |
Diós vagy mákos beigli másképp Hozzávalók: 1 kg liszt,10 dkg porcukor,2 dkg só,3 dkg élesztő,40 dkg vaj,3 dl tej,2 db tojássárgája,reszelt citromhéj töltelék:diós:30 dkg dió darálva(vagy mandula),17 dkg p.cukor,1 dl tej (vagy víz),1/2 citrom reszelt héja,mazsola beáztatva.Összekeverni,kissé felfőzni. mákos:30 dkg mák darálva,17 dkg p.cukor,1 dl tej(vagy víz),1/2 citrom r.héja,mazsola beáztatva.Összekeverni,kissé felfőzni. gesztenyés:46 dkg gesztenyemasszát elmorzsolunk,majd 4 dkg beáztatott mazsolát és 1/2 dl rumot adunk hozzá. Elkészítés: A langyos,cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt,kissé meghintjük liszttel,hagyjuk hogy felfusson.A lisztre rászitáljuk a p.cukrot,majd hozzáadjuk a margarint,a tojást,a sót,valamint a r.citromhéjat,végül pedig az élesztős tejet(kovászt).Közepesen lágy tésztát dagasztunk.(Ha kemény,langyos tejjel lehet lágyítani).30 percre hűtőbe tesszük a tésztát,majd addig elkészítjük a fent leirt módon a tetszőleges töltelékeket.Majd a hűátőből kivéve,a tésztát átgyúrjuk,és kb. 6 db 26 dkg-os darabkákat szaggatunk,amiket külön-külön kb.O,5 cm-es vastagságúra nyújtunk el.(Lehetőleg téglalap alakúra!) Megkenjük a kihűlt töltlékkel egyenként a kihűlt tésztát,majd a két szélét felhajtjuk,és óvatosan,de jó szorosan felcsavarjuk.Tetejét megszúrkáljuk villával,hogy a gőz el tudjon távozni,majd először t.sárgájával,majd fehérjével kenjük meg.(Ettől szép fényes lesz a tészta teteje.) Előmelegített sütőben (kb.180-200 fokon)süssük aranybarnára. Tanácsok: Ez a beigli nem a szokásos módon kelesztve készül,hanem fél órán át hűtőben kell pihentetni a tésztát.Majd sülés közben fog megkelni. |