Keresztény - Karácsonyi receptek

Vasárnap, 2016-12-04, 8:23:22 PM
Üdvözöllek Vendég | RSS
ÁLDJON AZ ÚR
Főoldal
Regisztráció
Belépés
Honlap-menü

Mini-chat
200

Statisztika

Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0

Karácsonyi édes receptek.

Karácsonyi csillagok recept

Hozzávalók:
38 dkg liszt
25 dkg vaj
13 dkg porcukor
1/2 kávéskanál ôrölt fahéj
1 tojás
1/2 csipetnyi só

Elkészítés:
Összegyúrjuk. 1 órát pihentetjük hûvös helyen. Nyújtjuk, szaggatjuk csillag formára. 180 fokon gyorsan sül.

Tanácsok:
Díszíteni lehet dióval, mogyoróval, olvasztott csokiba is márthatjuk a felét. De így magában is nagyon finom.

violet

Karácsonyi diós beigli(update)

Hozzávalók:
½ kg teljes kiőrlésű liszt
1 margarin
2 egész tojás
2 dl tej
2 dkg élesztő
1 tk.canderel vagy 5-6 csepp édesitőszer
csipetnyi só
1 ek. olivaolaj
Töltelékhez valók:
30 dkg darált dióbél
4-5 ek. canderel- ha édesebben szereted, akkor izlés szerint több-
1.5dl forralt víz, vagy tej
2-3 ek. mazsola

Elkészítés:
Legeléb is a tejet meglangyosítjuk. Vigyázzunk, ne legyen forró, mert a beléje hintett canderel a túlzott forróság hatására olyanná válik, mint a záétonyra futott házasság: eltűnik belőle minden, ami édes. Ráadásul a belemorzsolt élesztőnek sem tesz jót a felfokozott hőmérséklet. Mindezt néhány percig állni hagyjuk, felfuttatva a matériát, mint vidéki lányt a valóságshow.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipetnyi sót, majd a közepében kis „fészket” készítünk, melybe beleöntjük a felfuttatott élesztőt és az egyik egész tojást. Kikölteni szerencsére nem kell, viszont a masszát jó alaposan összegyúrjuk, és úgy fél órán át letakarva állni hagyjuk, magyarul kelesztjük.
Közben elkészíthetjük a tölteléket. A mazsolát néhány percig vízbe áztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A dióbelet összeházasítjuk az édesítőszerrel, hozzáadjuk a mazsolát, s összekeverjük a felforralt vízzel, vagy tejjel.
Eközben ha ügyesek voltunk, a tészta már jól láthatóan dagadozik. Ekkor 4 egyforma cipót formázunk belőle, és a sodrófa humánus felhasználásával kábé fél centi vastag, téglalap alakra nyújtjuk.
Ezt követően a töltelék esetében is jöhet az „oszd meg és uralkodj!" elve, azaz ebből is 4 egyenlő részt képezünk, és egyenként megkenjük vele a téglalapokat. A minél szorosab feltekerés után jöhet a kiolajozott tepsibe, mint utolsó előtti nyughely a bendőnk előtt. A másik tojássárgájával a bejglik tetejét kenjük és előmelegitett sütőben úgy 40 percig sütjük, míg a teteje aranybarnára nem sül.
Utána már csak arra kell figyelni, hogy meg ne egyék előlünk ezt az ínycsiklandóan finom édességet.
violet

Karácsonyi diós linzer

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
30 dkg vaj,
75 dkg darált dió,
15 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
3 evőkanál tej.

Elkészítés:
A hozzávalókból linzertésztát készítünk.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, különböző alakú formákkal kiszaggatjuk, forró sütőben kisütjük.
2-2 lapocskát pikáns lekvárral megkenve összeragasztunk.

violet

Karácsonyi fatörzs

Hozzávalók:
1 db üres piskótatekercs
4 ek. lekvár(én meggyet szoktam hsználni)
5 dkg mazsola
10 dkg porcukor
4 db tojás sárgája
10 dkg étcsokoládé
1 db narancs
25 dkg margarin
1 tasak vaníliás cukor
3 ek. rum(vagy aroma)
5 dkg dió

Elkészítés:
A piskótatekercset óvatosan szétterítjük, és megkenjük a felforrósított lekvárral. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A porcukrot habosra kavarjuk a tojássárgákkal,majd gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítjük. Utána ahgyjuk, had hüljön. Közben a csokit összetördeljük és vízgőz fölött felolvasztjuk. A megmosott narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk és átszűrjük.
A margarint habosra kavarjuk a vaníliás cukorral, az olvasztott langyos csokival, és a narancshéjjal és narancslével. Ha kész, apródonként hozzádolgozzuk a tojáskrémet és végül a rumot. A mazsolát lecsepegtetjük, a diót durvára vágjuk. A krém 2/3 részét a piskótára kenjük, majd rászórjuk a diót és a mazsolát. Feltekerjük szorosan, és bevonjuk a maradék krémmel. Ezután még ízlés szerint díszíthető dióval, pisztáciával...

violet

Karácsonyi gyümölcskenyér

Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
200 ml 35 langyos tej
5 dkg cukor
1 tojás
1/4 teáskanál kardamom
1/2 vaníliarúd
1/2 teáskanál reszelt citromhéj
1/2 teáskanál só
27,5 dkg puha vaj
15 dkg mazsola
5 dkg tört mandula
5 dkg kockára vágott kandírozott citromhéj
5 dkg kockára vágott kandírozott narancshéj
2 evőkanál rum
2 csomag vaníliáscukor


Elkészítés:
A 0,5 kg lisztet elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük. Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához, és liszttel kemény tésztává gyúrjuk. 15 percig tovább kelesztjük. 20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk, és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk, és beledolgozzuk a tésztába. 30 perc múlva kalácsot formálunk a tésztából, majd megsütjük. A gyümölcskenyeret még melegen olvadt vajjal bekenjük, és megszórjuk vaníliás porcukorral.

violet

Karácsonyi habkarika

Hozzávalók:
3 tojásfehérje
1 tk citromlé
15 dkg cukor
színes cukor
egyéni díszítőkellékek

Elkészítés:
3 tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk. 15 dkg cukrot apránként belekeverünk és addig verjük tovább, amíg a késvágás látható marad benne. A habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 6 cm átmérőjű) karikákat spriccelünk. Tarka cukormorzsával megszórjuk, néhány órán át száradni hagyjuk, majd az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 100-120 C, gázsütőnél 1-2-es fokozat, sütési idő: 120-140 perc.
A karikákat konyhai rácsra téve hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint ételfestékkel színezett porcukormázzal, süteménydíszekkel, tarka szemcsés cukorral díszítjük.

Tanácsok:
A száradás és hosszú sütés miatt ennyi az ideje.
De az összeállítás 10 perc.
Elkészítési idő: 140 perc

violet

Karácsonyi kalács

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
15-20 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
kevés só,
1 evőkanál rum,
2 egész tojás,
1 citrom héja,
15-17 dkg vaj,
25 dkg áttört túró,
15 dkg mazsola,
12 dkg tisztított, reszelt mandula

Elkészítés:
sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük a cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

Tanácsok:
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz: kevés porcukorvanilliásat!
vagy gyerekek örömére lecsurgathatjuk csokival!!

Elkészítési idő: 70 perc

violet

Karácsonyi mézes kalács

Hozzávalók:
1/4 kg porcukor
2 egész tojás
mézes fűszer
35 dkg langyosított méz
1/2 ráma margarin
6 evőkanál sárgabarack lekvár
2,5 dl meleg tej
2 dkg szalakáli, 1 dkg szódabikarbóna
1 kg liszt A habhoz: 1 tojásfhérje, 20 dkg porcukor

Elkészítés:
a 2,5 dl tejet felezzétek el, az egyikben futtasátok fel a szódabikarbónát, a másikban a szalakálit

80 dkg lisztet tegyetek egy zárható edénybe, majd adjátok hozzá a mézet, tojást, margarint, lekvárt, fűszereket,majd a felfuttatot tejet.Jól keverjétek össze, hogy ne maradjon benne csomó, szórjatok a tetejére lisztett, majd hadjátok állni egy napig./ este keverjétek össze, reggel dolgozható/
A maradék lisztet másnap használjátok fel, borítsátok a masszát egy lisztezett gyúrótáblára, majd addig gyúrjátok , amig a lisztet felveszi.
Csináljatok 3 kupacot, majd egyenként nyújtsátok ki 1 cm vastagságura, előtte mindig gyúrjátok össze a kupacot.
Lisztbe mártott formával szaggassátok ki, zsírozott tepsibe tegyétek, a tetejét kenjétek meg tojássárgájával.
Közepes lángon süssétek, majd ha kisül lehet díszíteni,/sütés előtt lehet belenyomni cukrot, magokat/ a felvert tojásfehérje és porcukor habbal, amit nylonzacskóba töltök, picit levágok a sarkából és mintákat nyomok a tetejére.

Tanácsok:
Jól záródó dobozban sokáig eláll, és nagyon finom!

violet

Mesés Karácsonyi Sütemény

Hozzávalók:
12,5 dkg vaj,
1 db tojás,
10 dkg méz,
25 dkg finomra őrölt búza,
¼-ed kávéskanál vanília,
1 citrom reszelt héja.

Elkészítés:
A vajat a mézzel és a tojással habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a vaníliát, a búzalisztet és a sütőport.
Ezt simára gyúrjuk és egész éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap készre süthetjük, viszont ha valami különlegesebbet szeretnénk akkor továbbfejleszthetjük az alapreceptet és Vaníliás csokoládés aprósüteményt készíthetünk.

violet

Diós vagy mákos beigli másképp

Hozzávalók:

1 kg liszt,10 dkg porcukor,2 dkg só,3 dkg élesztő,40 dkg vaj,3 dl tej,2 db tojássárgája,reszelt citromhéj
töltelék:diós:30 dkg dió darálva(vagy mandula),17 dkg p.cukor,1 dl tej (vagy víz),1/2 citrom reszelt héja,mazsola beáztatva.Összekeverni,kissé felfőzni.
mákos:30 dkg mák darálva,17 dkg p.cukor,1 dl tej(vagy víz),1/2 citrom r.héja,mazsola beáztatva.Összekeverni,kissé felfőzni.
gesztenyés:46 dkg gesztenyemasszát elmorzsolunk,majd 4 dkg beáztatott mazsolát és 1/2 dl rumot adunk hozzá.

Elkészítés:
A langyos,cukros tejben elmorzsoljuk az élesztőt,kissé meghintjük liszttel,hagyjuk hogy felfusson.A lisztre rászitáljuk a p.cukrot,majd hozzáadjuk a margarint,a tojást,a sót,valamint a r.citromhéjat,végül pedig az élesztős tejet(kovászt).Közepesen lágy tésztát dagasztunk.(Ha kemény,langyos tejjel lehet lágyítani).30 percre hűtőbe tesszük a tésztát,majd addig elkészítjük a fent leirt módon a tetszőleges töltelékeket.Majd a hűátőből kivéve,a tésztát átgyúrjuk,és kb. 6 db 26 dkg-os darabkákat szaggatunk,amiket külön-külön kb.O,5 cm-es vastagságúra nyújtunk el.(Lehetőleg téglalap alakúra!) Megkenjük a kihűlt töltlékkel egyenként a kihűlt tésztát,majd a két szélét felhajtjuk,és óvatosan,de jó szorosan felcsavarjuk.Tetejét megszúrkáljuk villával,hogy a gőz el tudjon távozni,majd először t.sárgájával,majd fehérjével kenjük meg.(Ettől szép fényes lesz a tészta teteje.) Előmelegített sütőben (kb.180-200 fokon)süssük aranybarnára.

Tanácsok:
Ez a beigli nem a szokásos módon kelesztve készül,hanem fél órán át hűtőben kell pihentetni a tésztát.Majd sülés közben fog megkelni.


violet

 

Belépés

Keresés

Naptár
«  December 2016  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak

  • Időkép
    Hőtérkép

    Felhőkép


    Copyright MyCorp © 2016